Košík je prázdny
Kategória tovaru

Lavazza Qualita Oro - zrnková, 1000 g


Lavazza Qualitá Oro Obsah balenia: 1 kg kávových zŕn. 100% Arabica zo Strednej Ameriky.
Vaša cena 20,70
Vaša cena bez DPH 17,25
 
Dostupnosť Skladom > 5 ks
Odosielame v pondelok

Výpredaj tovarov tejto kategórie - zľavy až 80%


Podrobný popis

Lavazza Qualitá Oro
Obsah balenia: 1 kg kávových zŕn.
100% Arabica zo Strednej Ameriky.
Stredne pražená káva s intenzívnou chuťou a arómou.
Vhodná na prípravu všetkých druhov kávy.

O značke Lavazza:
Lavazza je spoločnosť, ktorá od začiatku prichádzala s inováciami a snahou byť najlepšia v odvetví. Už viac ako sto rokov rozširuje arómu a kvalitu talianskej kávy po celom svete. Procedúra výroby je kontrolovaná už od výberu najlepších zrniek až po kvalitné balenie. Nezabúda pritom na spoločenskú zodpovednosť a podporu trvalo udržateľného rozvoja nielen v krajinách, kde nakupuje kávu.

Charakteristika kávy:
Aróma kávy je vôňa kávy pri zmiešaní s horúcou vodou. Kávy s optimálnou zrelosťou a dobrým spracovaním majú často arómu sladkú. Všeobecne môže byť aróma čistá, príjemná, jemná, malá alebo žiadna.

Telo kávy je pocit plnosti v ústach spôsobený množstvom rozpustných častíc v infúzii (vylúhované v šálke). Môže byť plné, chudobné, bez tela.

Kyslosť alebo chrbtica kávy môže byť dobrá, prítomná, malá alebo bez kyslosti. Jemná kyslosť sa opisuje ako brilantná, živá, vycibrená. Ak je kyslosti príliš, je nepríjemná a opisuje sa ako ostrá, zvieravá, trpká.

Chuť je hlavná charakteristika kávy. Je to kombinácia a reakcia všetkých (chemických) kompomentov kávy, ktoré vyjadrujú kvalitu nápoja. Môže byť čistá, jemná, dobrá, bežná. Zvyšková chuť je trvanie pozitívnych vlastností chuti, môže byť krátka alebo dlho trvajúca.

O káve:
Kávovník, rod Coffea, je vždyzelený polotropický ker pôvodom z horských lesov Etiópie, teraz je rozšírený vo všetkých oblastiach trópov.
Kávovník kvetu bielymi voňavými a jazmínu podobnými kvetmi.
Vlastný plod kávovníka, tzv. kávová čerešňa, je bobuľa s dvoma plochými semenami, ktoré sa pražia a poznáme ich ako kávové zrná.

Sú dva druhy kávovníka – arabica a robusta, ktoré sa líšia náročnosťou pestovania, kvalitou, obsahom kofeínu a chuťou.

Arabica sa radí medzi kvalitnejšie a tvorí 75% svetovej produkcie. Rastie vo vyšších nadmorských výškach a je náročnejší na pestovanie. Prvý zber má po 4–5 rokoch. Obsahuje menšie percento kofeínu a jej chuť má kyslejšie a ovocné tóny. Každá odroda má svoju špecifickú chuť.
Robusta rastie v nižších nadmorských výškach, nevyžaduje toľko starostlivosti pri pestovaní a prvý zber je už po 2-3 rokoch. Obsahuje ale dvakrát viac kofeínu, jej chuť je horká až zemitá.

Po zbere ideálne dozretých plodov kávovníka prichádza spracovanie kávových plodov, ktoré zahŕňa schnutie a olúpanie zŕn. Spracovanie môže byť suché, mokré a polo-mokré a jeho spôsob má vplyv na výslednú chuť kávy aj jej cenu.

Suché spracovanie dáva káve plnú chuť s orieškovými a čokoládovými tónmi.
Mokré spracovanie má za výsledok kávu s ľahkým telom s nádychom ovocia a kvetov.
Polo-mokré spracovanie vytvára kávu s výraznejšou sladkou a karamelovou chuťou.
Praženie kávových zŕn dáva káve výslednú chuť a vzhľad, tak ako ho poznáme. Chuť a vôňu ovplyvňuje predovšetkým doba praženia a teplota. Menej pražená káva má kyslejšie chute, zatiaľ čo veľmi pražená je tmavá, výrazne horká s čokoládovými tónmi.