Vaša cena | 2,80 € |
Vaša cena bez DPH | 2,33 € |
Dostupnosť | Skladom > 5 ks |
Odosielame dnes |
Lycopersicon esculentum Mill. / Paradajka
Popis:
Paradajky sú náročnou kultúrou vyžadujúce starostlivú agrotechniku. Vyžadujú teplú a chránenú lokalitu. Pôdu na jeseň vyhnojíme maštaľným hnojom. Pri predpestovanie sadby vykonávame výsev v marci. V štádiu začiatku tvorby pravých listov rastliny prepikýrujeme. Do nevykurovaných rýchliteľovi vysádzame v druhej polovici apríla, von na záhon po 15. máji, 3 - 4 rastliny na m2. Kolíkový odrody počas vegetácie vysádzame k opore a odstraňujeme bočné výhony z úžľabia listov. Zaistíme pravidelnú zálievku v dlhších časových intervaloch. Najväčší potreba vody nastáva
v čase tvorby plodov, menšia potreba vody je pri dozrievanie plodov. Zalievame vždy po zbere, aby sme znížili nebezpečenstvo praskaniu plodov. Výhodná je zálievka podmokom.
Odroda: BRUNITO F1
Prvá česká odroda typu Kumato. Poloskorá hybridná indeterminantní odroda stredného vzrastu s ploche guľovitými plodmi temne hnedej farby. Plody s hmotnosťou 140-160 gramov sú pevné s vysokou odolnosťou proti praskaniu as dlhou skladovateľnosťou. Je rezistentná k Vo, Tm, F2, C3. Odrodu možno odporučiť pre pestovanie na poli, v nevykurovanom fóliovníka aj vykurovanom skleníku. Vyniká veľmi dobrým zdravotným stavom, zvlášť toleranciou k pôdnym patogénom (v rámci skupiny Kumato odrôd sa jedná o veľmi vitálny hybrid).
V porovnaní s červenými paradajkami majú temne hnedé Kumato typy prekvapivo príjemnú, sladšie chuť. Vyznačujú sa vysokým obsahom vitamínu C a lykopénu. Tmavá šupka je predovšetkým cenným zdrojom antioxidantov.
Podľa britských výskumov sú tieto čierne plody nielen chutnejšie, ale aj zdravšie. Za všetko môžu farbivá zo skupiny antokyánov, ktorá spôsobujú temný odtieň plodov. Tieto látky sú cenenými antioxidanty (antioxidanty nás chránia pred rakovinou, chorobami srdca a ciev a spomaľujú starnutie). Vďaka svojej lahodnej chuti aj originálne farbe a pevnosti sú paradajky typu Kumato veľmi obľúbená v gastronómii. Hodí sa na zdobenie, do šalátov, na grilovanie i do najrôznejších zapekaných pokrmov. Paradajky typu Kumato sú odolnejšie a menej sa kazí, pretože antokyány slúži tiež ako dobrý konzervant.
Typ: Zelenina
Druh: Rajče tyčkové